Pěstování mangoldu

Pěstování mangoldu na zahradě

Mangold (cvikla) patří u nás k méně známým listovým zeleninám, i když by si zasloužil větší rozšíření. Rostliny se podobají řepě, avšak pěstují se pouze pro nadzemní části. Zkadeřené listové čepele se používají podobně jako špenát (mangold listový) a silné, zdužnatělé řapíky se upravují jako řapíkatý celer nebo chřest (mangold řapíkový). Mangold je velmi hodnotná zelenina s prokázanými účinky proti ateroskleróze. Obsahuje hlavně mnoho vitamínu C, provitamín A, bílkoviny a minerální látky. Nejen proto by se pěstování mangoldu měla věnovat větší pozornost.

Pěstování mangoldu

Mangold nemá příliš velké nároky na půdu ani polohu. Chladnější podnebí snáší velmi dobře. Vyhovují mu humózní a vlhké půdy, dobře zásobené živinami, zejména dusíkem. Semena vyséváme v dubnu většinou v klubíčkách přímo na záhony do řádků širokých asi 50 cm. Asi v první polovině května rostliny vyjednotíme na vzdálenost 30 cm od sebe. Během vegetace kypříme půdu okolo rostlin a v době sucha dobře zaléváme.

Sklizeň, uskladnění a přezimování mangoldu

 Listové čepele sklízíme již od počátku léta, dokud jsou ještě mladé. Řapíky mangoldu vylamujeme o něco později, od poloviny srpna až do podzimu.

Před příchodem silnějších mrazů vyryjeme rostliny i s kořeny a dáme je do hlubokého pařeniště nebo je přeneseme v nádobách do sklepa. Potom můžrme postupně dorůstající listy sklízet dlouho do zimy.

 
Část rostlin lze také ponechat na záhoně a zazimovat je vrstvou zeminy, slamnatého hnoje nebo listí. V březnu následujícího roku je odkryjeme a již v dubnu můžeme sklízet narůstající řapíky až do doby, než začnou rrostliny vybíhat do květu.

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *