Rubrika: Pěstování luskové zeleniny

Pěstování hrášku

Pěstování hrášku - hrách setý zahradní

Tato všeobecně známá zelenina má v zeleninové zahrádce význam pro sklizeň zelených lusků, obsahujících sladké hrášky a právě proto je pěstování hrášku u nás tolik oblíbené. Hrách obsahuje mnoho vitamínu C, E, bílkoviny, z minerálních látek především fosfor a vápník. Má také poměrně vysokou kalorickou hodnotu. Zahradní hrách rozdělujeme do tří skupin. Jsou to hrachy dřeňové, k vylupování a cukrové.

Pěstování fazolí

Pěstování fazolí

Fazol je velmi oblíbená zelenina pro své zelené nebo žluté lusky, které obsahují mnoho bílkovin, cukrů a vitamínů (hlavně ze skupiny B). Nezralé lusky se upravují v kuchyni k přímé spotřebě nebo se konzervují. Fazolové lusky působí močopudně a výrazně snižují hladinu cukru v krvi. Pěstování fazolí není náročné a když si přičteme jejich příznivé účinky na naše zdraví, vyplatí se určitě vyčlenit kousek zahrady pro tuto luskovou zeleninu. Odrůdy fazolí rozdělujeme na keříčkové se zelenými nebo žlutými lusky a na tyčkové s taktéž zelenými a někdy i žlutými lusky.

Pěstování čočky

Pěstování čočky

Čočka je oblíbenou luštěninou a nutričně atraktivní potravinou. Mimo jiné má vysoký obsah bílkovin a díky tomu je v mnoha částech světa důležitou složkou stravy. U nás je čočková polévka na Nový rok v mnoha domácnostech neodmyslitelnou součástí svátečního oběda, a protože je tato luštěnina bohatá na vitamíny a má vysoký obsah minerálních látek především vápníku a železa, zasloužila by zařadit do našeho jídelníčku častěji. Pěstování čočky jako luskoviny není příliš náročné, ale o tom až v dalším odstavci.