Rubrika: Pěstování listové zeleniny
Pěstování polníčku

Polníček neboli kozlíček patří u nás mezi méně známé druhy salátové zeleniny i když naši předkové ho poměrně často vyhledávali v přírodě a s oblibou z něj připravovali chutný salát. Konzumují se jeho protáhlé šťavnaté lístky nasládlé chuti, trochu podobné hlávkovému salátu. Sklízejí se postupně během vegetace z přízemních růžic. Obsahují velké množství vitamínu C, provitamín A a mnoho minerálních látek a proto se určitě vyplatí si vyčlenit nějaké to místo pro pěstování polníčku.
Pěstování hlávkového salátu

Hlávkový salát je jedna z našich nejoblíbenějších a nejrozšířenějších zelenin. Obsahuje velké množství provitamínu A, vitamíny skupiny B, vitamín E a v menší míře i vitamín C. Z minerálních látek je to hlavně železo a vápník. Velký význam má raný salát, který je společně s ředkvičkou největším zdrojem vitamínů v době, kdy je ostatní zeleniny málo. Samozřejmě i pro jeho chuťové vlastnosti je pěstování hlávkového salátu u nás tolik v oblibě.
Pěstování špenátu

Špenát zelný (Spinacia oleracea) je u nás velmi oblíbená a hojně pěstovaná zelenina. K přímé spotřebě se používá nejčastěji v jarním a podzimním období, mražený je potom k dispzoci celý rok. Pěstování špenátu je poměrně snadné, takže proč nemít na zahradě po ruce jeho čerstvé listy, které jsou zásobárnou vitamínů a minerálů.
Novozélandský špenát a jeho pěstování
Pěstování mangoldu

Mangold (cvikla) patří u nás k méně známým listovým zeleninám, i když by si zasloužil větší rozšíření. Rostliny se podobají řepě, avšak pěstují se pouze pro nadzemní části. Zkadeřené listové čepele se používají podobně jako špenát (mangold listový) a silné, zdužnatělé řapíky se upravují jako řapíkatý celer nebo chřest (mangold řapíkový). Mangold je velmi hodnotná zelenina s prokázanými účinky proti ateroskleróze. Obsahuje hlavně mnoho vitamínu C, provitamín A, bílkoviny a minerální látky. Nejen proto by se pěstování mangoldu měla věnovat větší pozornost.
Pěstování čekanky salátové

Pěstování čekanky salátové je oblíbeno pro její vybělené listové puky, které jsou trochu netradiční zeleninou, konzumovanou hlavně v zimním a časném jarním období. Jemné čekankové puky obsahují především vitamín C, vitamíny skupiny B a spoustu minerálních látek. Mají cenné dietetické účinky, podporují chuť k jídlu a příznivě ovlivňují zažívání.
Pěstování čekanky salátové
Čekanka salátová má ráda středně těžké, hluboké humózní půdy, s průměrným obsahem živin. V chudých půdách získáme drobné kořeny, naopak v příliš vyhnojených půdách kořeny velké, s více vegetačními vrcholy, které
Pěstování řeřichy

Pěstování řeřichy seté, někdy nazývané zahradní, není náročné. Můžeme jí mít venku na záhoně, ale častěji ji rychlíme v zimně doma. V každém období nám určitě přijde vhod doplnit vitamíny, minerály a další prospěšné látky, které rostlinky řeřichy ve velké míře obsahují.
Pěstování řeřichy seté (zahradní)
Ven do volné půdy jí můžeme vysévat již v březnu do řádků asi 15 cm širokých. Výsev můžeme opakovat až do podzimu. Řeřicha má ráda světlo, ale stačí jí i polostín, hlavně nesmíme zapomenout na pravidelnou