Pěstování hrášku

Pěstování hrášku - hrách setý zahradní

Tato všeobecně známá zelenina má v zeleninové zahrádce význam pro sklizeň zelených lusků, obsahujících sladké hrášky a právě proto je pěstování hrášku u nás tolik oblíbené. Hrách obsahuje mnoho vitamínu C, E, bílkoviny, z minerálních látek především fosfor a vápník. Má také poměrně vysokou kalorickou hodnotu. Zahradní hrách rozdělujeme do tří skupin. Jsou to hrachy dřeňové, k vylupování a cukrové.

Hrách dřeňový se pěstuje pro své nezralé lusky, které se konzumují buď celé nebo se z nich vyjímají zploštělá semena, která se konzumují za čerstva nebo se dají například sterilovat. Ve zralém a suchém stavu jsou semena silně svraštělá a už se nedají uvařit (zůstanou tuhá).

Hrách k vylupování se pěstuje výhradně pro sklizeň sladkých a kulatých semen. Lusky jsou zevnitř tuhé, zralá semena barvy zelené nebo žluté se dají vařit.

Hrách cukrový se pěstuje pro zelené, křehké a dužnaté lusky s plochými chlopněni bez vnitřní tuhé vrstvy. Konzumuje se buď syrový nebo vařený. Semena jsou kulatá, sladká, nepatrně svraštělá.

Pěstování hrášku

Hrách setý zahradní (Pisum sativum) má vegetační dobu 65 – 85 dní. Na půdní a klimatické podmínky není náročný. Pro pěstování hrášku jsou vhodné vlhčí půdy s dostatkem vápníku. Vysévá se vždy do volné půdy, rostliny se nikdy nepřesazují.

Nejdříve, tj. koncem března vyséváme odolnější odrůdy hrachu k vylupování, dřeňové odrůdy až v polovině dubna. Semena vyséváme do řádků širokých 25 centimetrů do hloubky asi 5 cm. Jednotlivá semena dáváme asi 2 cm od sebe. Během vegetace záhony kypříme a odplevelujeme.

V době sucha je třeba rostliny vydatně zavlažovat. Přestože existují odrůdy nízkého vzrůstu, které se pěstují bez podpěr, je třeba vzrostlejší a poléhavé odrůdy podpírat. Jako podpěra může sloužit například pruh drobného pletiva, který napneme vždy mezi dva řádky hrachu.

Pro podzimní sklizeň lze vysévat ranné odrůdy dřeňového hrachu s kratší vegetační dobou nejpozději v polovině července.

Související příspěvky:

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *