Pěstování čočky

Pěstování čočky

Čočka je oblíbenou luštěninou a nutričně atraktivní potravinou. Mimo jiné má vysoký obsah bílkovin a díky tomu je v mnoha částech světa důležitou složkou stravy. U nás je čočková polévka na Nový rok v mnoha domácnostech neodmyslitelnou součástí svátečního oběda, a protože je tato luštěnina bohatá na vitamíny a má vysoký obsah minerálních látek především vápníku a železa, zasloužila by zařadit do našeho jídelníčku častěji. Pěstování čočky jako luskoviny není příliš náročné, ale o tom až v dalším odstavci.

Pěstování čočky

Čočka jedlá, někdy také nazývaná čočka kuchyňská, je nenáročná teplomilná rostlina. Pokud bychom měli srovnávat s ostatními luštěninami, tak čočka vyžaduje více tepla než hrách. ale méně než fazol. Vyhovuje jí lehčí hlinitopísčitá půda s dostatečnou zásobou živin, především však půda čistá a nezaplevelená.

Stanoviště pro pěstování čočky by mělo být slunné, případně polostinné. Semena čočky vyséváme v dubnu do řádků širokých 15 cm, do hloubky asi 3 cm. Obzvlášť v době vzcházení je třeba udržovat záhony v nezapleveleném stavu.

Z dostupných hnojiv můžeme před výsevem použít například Cererit, během vegetace lze mladé rostliny přihnojit ledkem amonným s vápencem. Hnojení chlévským hnojem čočka nesnáší.

V době dozrávání potřebuje čočka dostatek tepla a téměř žádnou zálivku. Čočku sklízíme v době, kdy spodní lusky hnědnou, rostliny vytrháme nebo pokosíme a dosušíme je nejlépe svázané a zavěšené pod střechou. Po vysušení semena vydrolíme nebo vymlátíme a podle potřeby ještě dosušíme.

Související příspěvky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *