Pampeliškový sirup

Pampeliškový sirup recept

Už naše babičky připravovaly pampeliškový sirup a med pro jeho blahodárné účinky. Dnes se tato doba vrací, alespoň co se týče používání léčivých bylin. Navíc o pampelišky v jejich sezóně opravdu není nouze, proto je také spousta lidí vnímá jen jako otravný plevel. Jejich trhání, než se pustíme do přípravy siupu, je sice zdlouhavější, ale výsledek potom stojí za to.

Pampeliškový sirup – recept, léčivé účinky

Ingredience na pampeliškový sirup:
      • čtyři vrchovaté hrsti pampeliškových květů
      • 1 kg přírodního cukru
      • 1/2 citrónu
      • 1 l vody

Příprava pampeliškového sirupu:

Do jednoho litru studené vody nasypeme propláchnuté pampeliškové květy, zbavené stonků, na kolečka nakrájený dobře omytý citrón a pomalu zahřejeme k varu.

Necháme vzkypět, potom hrnec odstavíme a necháme 24 hodin vylouhovat zakryté v chladu.

Po té scedíme přes jemné sítko nebo plátno, necháme odkapat a květy rukou vymačkáme. Do štávy přidáme cukr a na mírném ohni vaříme asi 1 – 1,5 hodiny. Pokud se nám na hladině utvoří pěna, sebereme jí.

Sirup z pampelišek nesmí být hodně hustý, aby při delším skladování nekrystalizoval a nesmí být ani řídký, aby po krátkém čase nekvasil. Nakonec sirup slijeme do sklenic a uzavřeme.

Pampeliškový sirup používáme do čaje nebo ředěný s vodou při onemocněních horních dýchacích cest nebo jako prevenci proti nachlazení.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *