Pampeliškový med

Pampeliškový med recept

Pampeliškový med je nejen chutný, ale i zdravý. Můžeme s ním přisladit čaj, namazat ho na pečivo nebo jen tak mlsat.

Pampeliškový med – recept, léčivé účinky

Ingredience na pampeliškový med:
      • 400 květů pampelišek
      • 2 litry vody
      • 2 citróny
      • 1,5 kg cukru krystal

Příprava pampeliškového medu:

Květy rozkvetlých pampelišek zbavíme dokonale stonků a propereme pod tekoucí vodou.

Po té je vložíme do hrnce, zalijeme dvěma litry vody, přidáme dobře omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vše vaříme asi 10 minut.

Hrnec odstavíme a necháme 24 hodin vylouhovat. Potom přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko do čistého hrnce, přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 – 2 hodiny, než se začne med táhnout. Pokud se nám bude tvořit na povrchu pěna, odstraníme jí. Hotový, ještě horký med naplníme do sklenic a uzavřeme.

Pampeliškový med není medem v pravém slova smyslu. Je to vlastně hustý pampeliškový sirup. Používáme ho při onemocnění dýchacích cest i jako prevenci proti nachlazení.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *