Pampeliška lékařská a její léčivé účinky

Pampeliška lékařská a její léčivé účinky na náš organismus

Pampeliška lékařská a její léčivé účinky mají v lidovém lékařství svě zasloužené místo, i když je tato rostlina pro mnohé jen všude rozšířený, žlutě kvetoucí plevel.

Popis

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale), také obecná, botanickým názvem smetanka lékařská, lidově zvaná „mlíčí“, je rostlina vytrvalá, patřící do čeledi hvězdnicovitých. Ze silného kořene v zemi vyrůstá růžice přízemních listů. Kvete v dubnu a květnu sytě žlutými květy. Podkvětý semeník uzrává v nažku s paprskovitě uspořádanými kališními chloupky. Někdy se květy rozvíjí až na podzim. Rozmnožuje se velmi rychle padákovitými semeny, které vítr může zanést i velmi daleko.

Celá rostlina má uvnitř bílou, mléčnou šťávu. Obsahuje tříslovinu, cukr, taraxin a další látky. Všechny části rostlin chutnají hořce a stahují v ústech.

Sběr a sušení

Květy pampelišky se sbírají v dubnu a květnu, rozprostřou do tenké vrstvy a rychle usuší. Listy se sbírají v dubnu a květnu, dříve než se rozvine květní stvol a rychle se usuší na slunci nebo umělým teplem. Kořen se sbírá na podzim v říjnu. Kořeny se vyryjí, operou, nakrájí a usuší umělým teplem.

Použití

Mladých listů pampelišky se používá v kuchyni k výrobě salátů, nebo se do různých salátů jen přidávají. Ve Francii je oblíben salát z lístků pampelišky ochucený octem, olejem, solí a pepřem. V malém množství se lístky mohou přidat do polévek a omáček. Ze žlutých kvítků se připravuje pampeliškový med a sirup.

V domácím lékařství se užívá celá rostlina –  listy, květy i kořen. Listy (čerstvé a mladé), sbíráme na jaře nejlépe do května. Podporují látkovou výměnu a snižují krevní tlak. Kořen má močopudné a žlučopudné účinky a podporuje trávení.

Pampeliška lékařská a její léčivé účinky

Celá rostlina obsahuje bílou mléčnou šťávu. Zužitkovat se dá celá kořen, list i květ. Pampeliška obsahuje spoustu látek prospěšných našemu organismu. Listy jsou bohaté na vitamín C, D, A, B a betrakaroten, jsou zdrojem železa, křemíku, draslíku a vápníku. V kořeni jsou tyto látky zastoupeny ještě ve větší míře.

Vnitřní účinky

Kořen pampelišky má přiznivé účinky na trávení, vylepšuje žaludeční šťávy, podporuje pocení, má močopudné účinky, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, má dobrý vliv na játra, pročišťuje organismus od různých jedů a toxinů a působí povzbudivě. Pampeliška užívaná vnitřně nebo ve formě nálevu z kořene a listů má pozitivní účinky i na naší pleť, napomáhá při léčbě akné a různých ekzémů.

Odvar a čaj z kořene pampelišky
Ze sušeného kořene se připravuje odvar. Pampeliškový odvar: jedna vrchovatá lžička sušeného kořene se přelije 1/4 l vroucí vody, krátce povaří, nechá 15 minut vylouhovat a scedí.
Pampeliškový čaj: lžička kořene se přelije 1/4 l studené vody, nechá se přes noc, druhý den se přivede k varu a scedí. Čaj nebo odvar z pampelišky se pije po doušcích půl hodiny před a po snídani.

V poslední době vědci zkoumají léčivé účinky pampelišky na rakovinnné buňky. Bylo zjištěno, že pampeliškový kořen respektive odvar z něho, by mohl být účinným bojovníkem proti rakovině.

Pampeliška na cukrovku a žloutenku
Čerstvé stvoly a listy regulují činnost jater a žlučníku, pomáhají při cukrovce, žloutence a chorobách sleziny. Pampeliška lékařská a její léčivé účinky se využívají při různých  očistných kůrách, při kterých se rozžvýká denně 5 – 10 čerstvých stvolů. Pro své krevpročišťující účinky pomáhá i při dně a revmatismu.

Pampeličkový med a sirup
Z květů pampelišek se již od pradávna vyrábí pampeliškový med a sirup. Používá se při onemocnění dýchacích cest jako lék i jako prevence. Recepty naleznete níže.

Pampeliškové víno
Víno z pampeliškových květů se užívá při ženských a zažívacích potížích. Potřebujeme 250 g květu, 1 kg cukru, 2 l vody a vinné kvasnice. Postaví se na několik týdnů na tmavé místo. Když květ klesne na dno, víno se slije do lahví a uskladní na tmavém místě. Pampeliškové víno se užívá dvakrát denně jedna stopka před jídlem.

Zevní účinky

Kořen, list či čerstvě utržený květ poskytuje na lomu bílé mléko, kterým lze vypalovat fibromy a bradavice. Tento způsob byl používán již v 7. a 8. století v Arábii. Po rozředění destilovanou vodou lze použít na skvrny v obličeji nebo na fleky na rukou.

Nežádoucí účinky

Ženy v těhotenství by se však měly užívání pampelišky ve větším množství vyhnout.

Související články s příspěvkem „Pampeliška lékařská a její léčivé účinky“:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *