Mátový sirup

Domácí mátový sirup recept

Z aromatických listů máty si můžeme připravit domácí mátový sirup, který není jen dobrý, ale má i příznivé účinky na náše zdraví. Pokud tedy máte rozrostlou mátu a nevíte co s ní, určitě stojí za to vyzkoušet tento bylinkový sirup.

Mátový sirup – recept, použití, léčivé účinky

Suroviny na přípravu mátového sirupu:
      • mátové lístky (nejméně 300 g)
      • 500 g cukru
      • 1 citrón
      • 1/2 l vody
Příprava mátového sirupu:
Mátové lístky otrháme a dobře opereme. Svaříme si 1/2 l vody s 1/2 kg cukru (nejlépe přírodním hnědým).

Mátové lístky dáme do mixéru, přidáme dobře omytý a pokrájený citrón a rozmixujeme.

Zalijeme horkým cukerným roztokem a necháme asi 12 hodin vylouhovat. Potom přecedíme přes plátýnko, nalijeme do lahví a uzavřeme. Uchováváme v lednici. Pro delší trvanlivost můžeme sirup sterilovat.

Sirup z máty můžeme přidávat do studených letních nápojů nebo s ním přisladit čaj. Pro široké spektrum léčivých účinků máty, jej lze použít při nechutenství, na zlepšení trávení a při nadýmavosti. Je také výborný jako prevence proti nachlazení, protože má příznivé účinky na naší imunitu. V tomto případě ho užíváme po lžičkách.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *