Máta peprná a její léčivé účinky

Máta peprná a její léčivé účinky na náš organismus

Máta peprná a její léčivé účinky mají u nás dosti široké spektrum použití při nejrozmanitějších potížích a nemocech. Dříve se jí používalo hojně v lidovém léčitelství, ale i ve staročeské kuchyni, kde se například vepřové maso dusilo na mátě a šalvěji nebo se vařívala „zelená jícha“ na kuřata z petrželky, šalvěje a máty. V severovýchodních Čechách byla připravovaná vajíčka s „balšámem“ – lidový název pro mátu. Používali jí dokonce už ve starém Římě. Mátou se dnes koření většinou v Anglii, Francii v Itálii a na Balkáně.

Popis

Máta peprná (Mentha piperita) je vytrvalá rostlina, patřící do čeledi hluchavkovitých, dorůstající do výšky asi 60 cm. Její lodyha je pokryta roztroušenými chlupy, hlavně na svých čtyřech hranách. Listy má podlouhlé až kopinaté. Okraje listů jsou ostře pilovité. Barvu mají na líci tmavězelenou, na rubu světlejší, někdy jsou na rubu i načervenalé.

Světle nachové kvítky jsou uspořádány do lichopřeslenů, tvořících klas dole řídký, nahoře hustý. Semeník je zakončen čnělkou, která vyčnívá daleko z květu. Máta kvete od července do září.

Použití

U nás roste více druhů této aromatické byliny (např. máta dlouholistá, máta vodní), kterými se dá kořenit, ale máta peprná je nejvýraznější. Můžeme jí použít samostatně nebo součastně s jinými bylinkami například šalvějí, yzopem, saturejkou, estragonem, libečkem a podobně. Čerstvou přidáváme do nádivek, do pokrmů z mletých mas (asi 1 polévková lžíce sušené směsi nebo 4 lístky čerstvé na 1/2 kg masa či nádivky). Čerstvou mátou můžeme ochutit i tvarohovou pomazánku, dušenou zeleninu, smetanový sýr a podobně.

Jinak se máta využívá v kosmetice, v likérnictví, při výrobě cukrovinek aj. V kosmetice se s ní aromatizují některé ústní vody a je neodmyslitelnou součástí při přípravě osvěžujícího alkoholického nápoje mochito (mojito). Listů nebo oleje se v některých krajích využívá k hubení myší a krys. V lidovém léčitelství je máta peprná hojně využívanou bylinkou, nejvíce ve formě léčivých čajů.

Máta peprná a její léčivé účinky

Léčivou surovinou máty peprné jsou listy, které obsahují ve své éterické silici mentol a mimo jiné také kyselinu askorbovou (vitamín C), karoten rutin, betain a stopová množství silice jasmonu, která je hlavně v mladých listech a dává jim jejich charakteristické aroma.

Vnitřní účinky

Máta peprná a její léčivé účinky se využívají při zánětu žlučníku a žlučovodů, při lehce snížené činnosti jater a příliš malé tvorbě žluči, při žlučových kamenech a žloutence. Máta dále tlumí křeče zažívacího traktu, používá se při střevní kolice, zvracení, průjmech, zmírňuje nadýmání, povzbuzuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje žaludeční neurózy, zlepšuje dýchání a povzbuzuje nervovou soustavu.

Zevní účinky

Zevně se máta peprná a její léčivé účinky využívají při migrénách a revmatických bolestech, kdy se silicí z máty potírá čelo a spánky. Nebo se můžou přiložit na čelo rovnou rozmačkané listy máty peprné. Při povrchovém zánětu v krku a dutině ústní se používá odvar z 10 g sušené máty a 1/4 l vody. Při kataru nosu a otoku sliznice a při některých kožních onemocněních se používá mast. Při rýmě lze na chvíli uvolnit ucpaný nos šňupnutím prášku z rozdrcené sušené máty. Při katarech krku a průdušek se používají inhalace. Na kůži působí mentol protisvědivě. dráždí nervová zakončení, vyvolává pocit chladu, snižuje bolest a záněty a ničí bakterie.

Související články:

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *