Rubrika: Mangold

Mangold a jeho léčivé účinky

Mangold a jeho léčivé účinky na naše zdraví

Mangold je u nás méně známá, nízkoenergetická, listová zelenina, pocházející ze Středomoří. Dříve byl mangold ve střední Evropě dosti oblíben, pro jeho chuťové vlastnosti, později ho však dostal poněkud do pozadí špenát. V Itálii, Francii nebo Chorvatsku je to zelenina, která nechybí na skoro žádném trhu či zahradě. V našich zahradách ho příliš často nenajdeme, přestože by si to mangold a jeho léčivé účinky na naše zdraví jistě zasloužily.

Popis

Mangold (Beta vulgaris var. cicla) je dvouletá cizosprašná rostlina, patřící do čeledi merlíkovitých, podobně jako například červená řepa. Prvním rokem vyrůstá ze země růžice velkých, podlouhlých, vzpřímených listů na

Pěstování mangoldu

Pěstování mangoldu na zahradě

Mangold (cvikla) patří u nás k méně známým listovým zeleninám, i když by si zasloužil větší rozšíření. Rostliny se podobají řepě, avšak pěstují se pouze pro nadzemní části. Zkadeřené listové čepele se používají podobně jako špenát (mangold listový) a silné, zdužnatělé řapíky se upravují jako řapíkatý celer nebo chřest (mangold řapíkový). Mangold je velmi hodnotná zelenina s prokázanými účinky proti ateroskleróze. Obsahuje hlavně mnoho vitamínu C, provitamín A, bílkoviny a minerální látky. Nejen proto by se pěstování mangoldu měla věnovat větší pozornost.