Kostivalová tinktura

Kostivalová tinktura se vyrábí z čerstvého kořene kostivalu lékařského, který se sbírá na jaře a na podzim.
Kostivalová tinktura – recept, použití, léčivé účinky
Kořeny kostivalu dobře očistíme, omyjeme kartáčkem a rozřežeme nadrobno. Na krájení je dobře používat keramický nůž, aby se účinné látky ve styku s kovem nezničily. Rozkrájené oddenky naplníme až po hrdlo do láhve a zalijeme 40% alkoholem (např. režnou nebo vodkou). Kořeny musí být celé ponořené. Láhev postavíme na 2 – 3 týdny na teplé místo. Kostivalovou tinkturu potom přelijeme přes plastový cedník a máme hotovo.
Tinkturu z kostivalu lékařského používáme pouze zevně. Je výborná proti revmatismu, otokům kloubů a podobně. Stačí na noc na postižené místo nakapat pár kapek a rozetřít.
Napsat komentář