Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup recept

Jitrocel je léčivá bylinka, která se může pyšnit celou řadou příznivých účinků na náš organismus. Jitrocelový sirup je oblíbený léčivý prostředek, který si z ní můžeme připravit i sami doma. Užívá se hlavně při všech onemocněních dýchacích orgánů, při zahlenění, kašli a podobně. Jitrocelový sirup také čistí krev od nečistot a chorobných látek.

Jitrocelový sirup – recept, použití, léčivé účinky

Suroviny na přípravu jitrocelového sirupu:
      • čtyři vrchovaté hrsti listů jitrocelu
      • 300 g cukru
      • 250 g včelího medu
Příprava jitrocelového sirupu:

Jitrocelové listy nejdříve semeleme na masovém mlýnku.

Do této kaše přidáme trochu vody, cukr a včelí med.

Za stálého míchání vaříme na mírném ohni, než nám vznikne hutší tekutina. Ještě horký jitrocelový sirup naplníme do sklenice a po vychladnutí skladujeme v lednici.

Jitrocelový sirup čistí krev a je dobrým léčivým prostředkem při všech onemocněních dýchacích orgánů. K pročištění organismu od škodlivých látek, by dospělí lidé správně měli užívat denně před každým jídlem jednu polévkovou lžíci, děti jen lžičku.

Druhý způsob přípravy sirupu z jitrocele:
Omyté listy jitrocele vrstvíme nejlépe do větší sklenice (3–5 litrů), prosypáváme přírodním cukrem a dobře stlačíme. Následující dny, jak se hmota postupně usazuje, doplňujeme další vrstvy, až je sklenice plná. Sklenici uzavřeme a postavíme na teplém místě na slunci, dokud se nerozpustí cukr a neusadí šťáva z listů u dna sklenice.

Vzniklou šťávu přelijeme přes cedník, převaříme, naplníme nejlépe do tmavé láhve, uzavřeme a uložíme do lednice. Neotevřený jitrocelový sirup nám vydrží i několik měsíců, pokud chceme zvýšit trvanlivost, můžeme ho sterilovat.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *