Inulin a jeho zdroje v rostlinách

Inulin a jeho zdroje v rostlinách

Inulin je polysacharid, který vzniká spojováním molekul fruktózy. Patří do skupiny látek, které tvoří tzv. vlákninový komplex a vláknina, jak je včeobecně známo, je lidskému organismu velmi prospěšná. Inulin a jeho zdroje v rostlinách jsou proto, nejen v dnešní době, velmi diskutovaným tématem.

Inulin a jeho zdroje v rostlinách

V hojné míře se inulin vyskytuje například u některých zástupců rostlin z čeledi hvězdnicovitých, čekankovitých, amarilkových a pod., jako zásobní polysacharid. Na rozdíl od škrobu, který je také zásobním polysacharidem, není inulin rozložitelný enzymy lidského organismu. Má prakticky nulovou energetickou hodnotu, proto potraviny obsahující inulin mají nízký glykemický index, což je prospěšné zejména pro diabetiky.

Probiotické bakterie, jež obsahuje trávicí trakt, jsou schopné tento polysacharid štěpit a využít tak pro správné fungování metabolismu. Proto se také inulin označuje jako prebiotikum, tedy látka, která přispívá k rozvoji probiotických bakterií, tolik užitečných pro lidský organismus. Kromě tohoto efektu snižuje inulin hladinu cholesterolu v krvi a zlepšuje využitelnost vápníku z potravy.

Rostliny s velkým obsahem inulinu

Poprvé byl inulin izolován z omanu pravého (Inula helenium), který je vytrvalou léčivou bylinou. Ve větším množství je inulin obsažen v kořenech čekanky obecné (Cichorium intybus), hlízách topinamburu (Helianthus tuberosus) a výhonech chřestu (Asparagus officinalis). U čekanky salátové (Cichorium intybus var. foliosum) a hlávkové (Cichorium intybus var. foliosum f. capitata) nebo  ve štěrbáku zahradním (Cichorium endivia), salátech listovém a hlávkovém (Lactuca sativa) je tato látka obsažena také.

Z dalších roslinných druhů, které obsahují významnější množství inulinu, je to artyčok (Cynara scolymus), jakon (Polymnia sonchifolia), ale také cibule kuchyňská (Allium cepa) a česnek (Allium sativum). Z planě rostoucích rostlin s vyšším obsahem inulinu, které lze sbírat ve volné přírodě, nebo alternativně pěstovat, stojí za zmíňku pampeliška lékařská (Taraxacum officinale), kozí brada fialová (Tragopogon porrifolius), lopuch větší (Arctium lapa) nebo pupava bezlodyžná (Carlina acaulis).

Inulin a jeho zdroje v rostlinách – tabulka

PLODINA JEDLÁ ČÁST OBSAH
SUŠINY
(% čerstvé hmoty)
OBSAH
INULINU
(% čerstvé hmoty)
Cibule kuchyňská cibule 6 – 12 2 – 6
Topinambur hlízy 19 – 25 14 – 19
Čekanka kořeny 20 – 25 15 – 20
Pór cibule 15 – 20 3 – 10
Česnek cibule 40 – 45 9 – 16
Artyčok nerozvinutá květenství 14 – 16 3 – 10
Banán plody 24 – 26 0,3 – 0,7
Žito obilky 88 – 90 0,5 – 1
Pampeliška kořeny 50 – 55 12 – 15
Lopuch kořeny 21 – 25 3,5 – 4
Jakon kořeny 13 – 31 3 – 19
Salsifis kořeny 20 – 22 4 – 11

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *