Fialkový sirup

Domácí fialkový sirup - recept

Koho by nepotěšilo, když při jarní procházce narazí na modrofialovou záplavu fialek. Jejich charakteristická a pronikavá vůně je s ničím nezaměnitelná. Kromě svého milého vzhledu a nádherné vůně v sobě však violka vonná skrývá i velkou léčivou sílu. Tato bylinka patří mezi nejlepší přírodní léčivé prostředky, používané k tišení kašle. Staří bylinkáři připravovali z jejich květů léčivý fialkový sirup. Proč si ho tedy nevyzkusit vyrobit i dnes? Květy violky vonné sbíráme v březnu a dubnu a obecně platí, že čím jsou tmavší a jejich vůně silnější, tím v sobě ukrývají více účinných látek.

Jak vyrobit domácí fialkový sirup – recept, použití, léčivé účinky

Dvě vrchovaté hrsti květů violky vonné spaříme 1/2 l vroucí vody a necháme 24 hodin louhovat. Po této době přecedíme přes plátýnko a zbytek ještě vymačkáme. Přidáme trochu šťávy vymačkané z citrónu a 300 – 400 g cukru. Potom vše zahříváme na teplotu 75 – 80 stupňů, než se cukr rozpustí.

Sirup se nesmí vařit, aby se uchovalo pokud možno co nejvíce účinných látek a jeho barva. Hotový fialkový sirup přelijeme do láhve, uzavřeme a uchováme na chladném a tmavém místě. Na jeho přípravu můžeme použít také sušené květy violky vonné. Na 1/2 l vody je potřeba asi 50 – 70 g.

Fialkový sirup je dobrým pomocníkem při kašli a podobných problémech, spojených s chřipkou a nachlazením. Užíváme ho samotný 3 x denně jednu lžíci (dětem 1 lžička) nebo ho můžeme přidat do čaje.

Související články:

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *