Cibule a její léčivé účinky

Cibule a její léčivé účinky na naše zdraví

Cibule má velmi dlouhou historii a tradici. Používá se téměř po celém světě. Pochází z Egypta a střední Asie, cibule sečka pochází z Číny, šalotka z habešské oblasti. Byla používanou potravinou již v Egyptě při stavbě pyramid. Od nás pochází cibule Všetatská (asi ze 17 století), která se pěstuje dodnes. Je to neodmyslitelná surovina při přípravě mnoha pokrmů, ale i cibule a její léčivé účinky jsou ceněny již odpradávna. Tam, kde se jí hodně cibule (např. Gruzie, Bulharsko), jsou lidé proslulí svojí dlouhověkostí.

Popis

Cibuli zná snad úplně každý, takže popis jen ve stručnosti. Cibule kuchyňská (Allium cepa) je dvouletá rostlina. V zemi má různě velkou cibuli podle druhu a šlechtění, skládající se z podcibulí s tenkými, krátkými kořínky a několika vrstev dužnatých listenů, nazývaných suknice. Vnější suknice jsou blanité a suché.

Z cibule vyrůstají trubkovité, tmavězelené, přisedlé listy s listovými pochvami. Uprostřed nich je robusní stvol dorůstající délky až 40 centimetrů. Na konci stvolu se druhým rokem objevuje kulovitý květní okolík nazelenalé barvy. Květy jsou oboupohlavní ve vrcholovém květenství zvaném šroubel. Cibule kvete v červnu a červenci.

U nás se pěstuje několik druhů:
Cibule kuchyňská je nejpoužívanější a nejznámější z nich. Je s oblibou pěstovaná na našich zahradách a množí se sazečkou nebo semenem.
Cibule šalotka je vytrvalá podoba cibule kuchyňské. Množí se vedlejšími cibulkami a vytváří shluky volných cibulí. Nejvíce se používá ve francouzské a americké kuchyni.
Cibule zimní, sečka má nať s vysokým obsahem vitamínu C a hodí se do polévek, omáček a pomazánek místo pažitky.
Perlovka, která je příbuzná spíše póru, vytváří malé lesklé cibulky jemné chuti. Přidává se nejčastěji k obložení pokrmů nebo se nakládá.
Cibule prorůstavá (někdy také nazývaná poschoďová nebo sibiřská) je kříženec cibule zimní a kuchyňské.

Použití

Cibule je především nepostradatelnou surovinou při přípravě mnoha jídel. V kuchyni se používá hlavně čerstvá při přípravě masitých jídel, polévek, omáček, salátů, paštik, pomazánek a podobně. Můžeme jí vařit, smažit, dusit ale i nakládat a sušit. Cibule je oblíbená zelenina, koření ale i lék.

Cibule a její léčivé účinky

Listy, stvol a hlavně cibule obsahují éterické oleje (silice) s obsahem síry, jenž mají charakteristicou chuť a zápach. Obsahuje významné látky allin a allicin. Z vitamínů v podzemní části stojí za zmíňku B1, B2 a E, vitamínu C je méně. V nati se vyskytuje provitamín A a obsah vitamínu C je vyšší. Jinak cibule je bohatá na látky dusíkaté a z dalších složek obsahuje křemík, železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, sodík, síru a další. Šťáva z cibule obsahuje látky s antibiotickými účiky – fytoncidy.

Vnitřní účinky

Cibule je velmi zdravá, zvláště čerstvá. Upravuje střevní mikroflóru, povzbuzuje k činnosti žlučník, má močopudné účinky, uklidňuje nervy, má příznivý vliv na srdeční činnost, na štítnou žlázu, působí proti nachlazení, proti hlístům a podobně. Ne každý jí ovšem snáší bez potíží.

Díky látkám obsažených v cibuli působí jako přírodní antibiotikum a je tudíž vhodná k léčení problémů spojených s nachlazením. Na kašel se již odpradávna připravuje tak zvaný cibulový sirup, připravený z cibule a cukru. Recept naleznete níže. Ke stejným účelúm slouží i odvar z cibule (cibulový čaj). Při rýmě je dobré vdechování výparů z čerstvě rozkrojené cibule.

Cibule má dobré účinky na náš trávicí trakt. Povzbuzuje a usnadňuje trávení, napomáhá udržet zdravou střevní mikroflóru, posiluje žaludek, střeva a podporuje správnou činnost žlučníku.

Cibule má také příznivý vliv na krevní oběh a srdeční činnost. Již odpradávna byla využívána jako přírodní prostředek k úpravě vysokého krevního tlaku, cholesterolu a cukru v krvi. Cibule obecně podporuje srdeční činnost a čistí cévní a žilní systém.

Zevní účinky

Cibule a její léčivé účinky lze s úspěchem používat i zevně. Drť i šťáva z čerstvé cibule léčí různá poranění, popáleniny, omrzliny a vředy. Syrová se používá také při revmatizmu, na kuří oka, vyrážky, uhry, bradavice a po štípnutí hmyzem.

Příklady použití
Po bodnutí hmyzem potíráme místo kouskem cibule. Nesmíme zapomenout vyndat žihadlo. Cibulovou slupkou lze ovinout hnisavý zánět článku prstu, léčit omrzliny, škrábance nebo popraskanou kůži. Obklad z cibulové šťávy používáme na rány, vředy a popáleniny. Do vydlabané cibule nasypeme hrubou sůl a získanou šťávou potíráme bradavice ráno a večer. Cibuli upečenou v troubě dáme při astmatických a srdečních potížích na noc na chodidla. Šťáva z cibule posiluje růst vlasů – potíráme s ní hlavu.

Nežádoucí účinky

Přestože cibule a její léčivé účinky jsou mnohostranné, její nadměrné užívání v případě těžkých ledvinových, jaterních, žaludečních a srdečních chorob může být škodlivé. Rozkrojenou cibuli není dobře dlouho uchovávat. Po delší době se může stát škodlivou až toxickou. Zápach z úst po cibuli odstraníme například žvýkáním 2 – 3 kávových zrnek, petrželové nati nebo jablka.

Související články:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *