Bylinky a koření z naší přírody

Bylinky a koření z naší přírody použití

Většina rostlin volně rostoucích v naší přírodě obsahuje mnoho cenných látek, vitamínů, minerálů, léčivých složek a látek, které napomáhají našemu zdraví a dobrému trávení. Bylinky a koření z naší přírody bývaly kdysi nezanedbatelnou součástí stravy našich předků. Některé mají zajímavé chuťové a kořenící vlastnosti. Jarní bylinky byly a jsou součástí jarních kůr k rozproudění metabolismu a oživení životních pochodů v těle po dlouhé zimě.

Bylinky a koření z naší přírody – použítí

Jako koření můžeme používat listy, květy, plody a kořeny rozmanitých rostlin. Zde uvádím jen pár příkladů nejpoužívanějších bylinek a jejich součástí.
Mladé listy: bedrník, jahodník, fialka, chudobka, jitrocel, kopřiva, merlík, pampeliška, potočnice, šťovík a další.
Květy: černý bez, fialka, hluchavka, poupata zplanělé denivky a další.
Plody: dřišťál, dřín, rakytník (velmi bohatý na vitamín C), sladkoplodé jeřabiny, šípek a jiné známné lesní plody.
Kořeny: lopuch, kozí brada luční, zplanělý křen, kuklík, pampeliška – smetanka, pupalka a další.

Většina těchto rostlin, ale i jiné se používaly ve staročeské kuchyni. Některé měly využití jako zelenina (mladé výhonky bolševníku, listy podbělu, lebedy a merlíku, rozmanité kořeny, oddenky a hlízy). Z některých se vařila jarní a velikonoční jídla (velikonoční nádiva zvaná hlavička, jarní bylinková polévka).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *