Bezinkový sirup

Bezinkový sirup recept

Z plodů bezu černého – bezinek si na konci léta můžeme připravit domácí bezinkový sirup, který je nejen dobrý, ale má i příznivé účinky na naše zdraví.

Bezinkový sirup (z plodů) – recept, léčivé účinky

Suroviny na přípravu bezinkového sirupu:
      • 1 kg dobře vyzrálých očištěných bezinek
      • 1 l vody
      • na 1 l šťávy 1,2 kg cukru
      • pomerančová kůra
      • 5 g kyseliny citrónové
Příprava receptu na bezinkový sirup:
Bezinky opereme a zbavíme stopek. Můžeme si pomoci vidličkou, a i když nám tam nějaký ten zbytek stopky zůstane, vůbec to nevadí.

Potom bezinky rozmačkáme a zalijeme studenou vodou. Přidáme tence sloupnutou kůru z očištěného pomeranče, zakryjeme a necháme stát v chladu 24 – 36 hodin.

Potom vše přelijeme přes plátěný sáček nebo plátýnko a necháme šťávu volně prokapat. Podle množství odkapané šťávy přidáme dávku cukru, kyselinu citrónovou a vše zahřejeme na teplotu asi 80 stupňů, aby se cukr rozpustil. Horký sirup nalijeme do lahví, upevníme zátky nebo víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Vysoký podíl cukru v sirupu nám zajistí jeho trvnlivost bez další úpravy. Pokud chceme dávku cukru snížit (450 – 650 g), měli bychom bezinkový sirup krátce sterilovat ve sklenicích na zavařování (asi 15 minut při 85 stupních).

Bezinkový sirup z plodů používáme při nachlazení nebo preventivně pro posílení imunity.

Související články:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *