Bezinkový sirup

Z plodů bezu černého – bezinek si na konci léta můžeme připravit domácí bezinkový sirup, který je nejen dobrý, ale má i příznivé účinky na naše zdraví.
Bezinkový sirup (z plodů) – recept, léčivé účinky
- 1 kg dobře vyzrálých očištěných bezinek
- 1 l vody
- na 1 l šťávy 1,2 kg cukru
- pomerančová kůra
- 5 g kyseliny citrónové
Bezinky opereme a zbavíme stopek. Můžeme si pomoci vidličkou, a i když nám tam nějaký ten zbytek stopky zůstane, vůbec to nevadí.
Potom bezinky rozmačkáme a zalijeme studenou vodou. Přidáme tence sloupnutou kůru z očištěného pomeranče, zakryjeme a necháme stát v chladu 24 – 36 hodin.
Potom vše přelijeme přes plátěný sáček nebo plátýnko a necháme šťávu volně prokapat. Podle množství odkapané šťávy přidáme dávku cukru, kyselinu citrónovou a vše zahřejeme na teplotu asi 80 stupňů, aby se cukr rozpustil. Horký sirup nalijeme do lahví, upevníme zátky nebo víčka, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Vysoký podíl cukru v sirupu nám zajistí jeho trvnlivost bez další úpravy. Pokud chceme dávku cukru snížit (450 – 650 g), měli bychom bezinkový sirup krátce sterilovat ve sklenicích na zavařování (asi 15 minut při 85 stupních).
Bezinkový sirup z plodů používáme při nachlazení nebo preventivně pro posílení imunity.
Napsat komentář